Fotoğraf Nedir?
Fotoğraf (Photogrape), ışıklı yazı anlamına gelen (Photos:Işık) ve (Graphe:Yazı) sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelmiş bir kelimedir. Çeşitli alet ve malzeme kullanarak, bir konunun görüntüsünü, kimyasal maddeler yardımıyla özel bir satıh üzerine geçirme olarak tanımlanır. Fotoğrafın özü, ışık ve ışığın bazı maddelerin renk ve tonlarında yol açtığı etkilerle ilgilidir.
Fotoğrafın 150 yıllık bir geçmişi vardır. Diğer sanat dalları ile kıyaslandığında bir hayli yeni sayılmasına karşın, büyük bir hızla gelişerek kendisini çağın teknolojisiyle bütünleştirmeyi başarmıştır. İnsanoğlu doğayı inceleme araçları arasına fotoğraf makinesini de kattığında, bir yandan gözün görme eşiğindeki dünyamızın olağanüstü biçin, ton ve renk armonileriyle dolu olduğunu bulmuş, öte yandan bilim ve teknoloji alanında inanılmaz doğru bilgi ve ayrıntıları saptayan bir sistem elde etmiştir. Böylece fotoğraf bilimsel ve teknik araştırmaların vazgeçilmez bir aracı olmuştur.
Fotoğraf çok yönlü olarak değerlendirilmelidir. Öncelikle fiziğiyle, kimyasıyla bilimsel yönü; kullanılan makine ve diğer malzemesiyle teknik yönü; görselliğiyle estetik yönü, verdiği mesaj ve dünya görüşüyle felsefi yönü vardır. Fotoğrafın kullanım alanları da çok boyutludur. Anıların, olayların ve mekanların belgelenmesinin yanında, bilimsel çalışmalarda, modada, tanıtımda, uzay araştırmalarında, resmi işlemlerde, iletişimde, yayıncılıkta, bilgisayarda, sanatta ve hayatın değişik birçok alanında fotoğraf hayatımızla iç içedir.
Günlük hayatımızda farkında olmadan tam bir fotoğraf bombardımanı altındayız. Elimize aldığımız her belgede, her gazetede, yayında, gördüğümüz her reklam panosunda anılarımızı yaşattığımız her aile albümünde fotoğrafla karşı karşıyayız.
O halde nedir fotoğraf? İnsanoğlunun tarih boyunca görüntüyü bir yüzeye aksettirme ve onu orada sabitleştirme merakı nasıl bir evrim geçirmiştir? Şu an fotoğrafın vardığı son nokta nedir? Fotoğraf nasıl oluşur, nasıl çekilir, ekipmanları, ışığı, filmi, çekim teknikleri nelerdir? Sanat boyutu, görüntünün düzenlenmesi, kompozisyonun oluşturulması ve daha pek çok konu birçok insanın merakını çekmektedir. İşte bu sorulara en anlaşılır dilde ve teknik ayrıntılarla kafaları karıştırmadan açıklık getirmeye çalışıyoruz.
Fotoğrafın Kısa Tarihçesi
Fotoğraf, birdenbire ortaya çıkan bir icat değildir. Bulunmamış, bir evrim sonucu ortaya çıkmıştır. İnsanoğlunun görüntünün aksi ve bunu sabitleştirme merakı insanlık tarihi kadar eskidir. Mağara duvarına çizilen resimler bu duygunun ilk belirtileridir. Fotoğraf kullanıma girinceye kadar, fotoğraf kalitesinde yapılan resimler yine bu anlayış ve merakın ürünüdür.
Fotoğraf makineleri, fotoğraftan eskidir. Fotoğrafın henüz 150 yıllık bir geçmişi olmasına karşın, fotoğraf makinelerinin 400 yıllık bir geçmişi vardır. Fotoğrafın mantığının oluşması ve görüntünün bir yere aksettirilmesi çalışmalarının tarihi ise çok eskilere dayanır.
Temple Bulvarı'nın Louis Daguerre tarafından 1838'in sonlarında ya da 1839'un başlarında çekilen bu fotoğrafı, bir insana ait ilk fotoğraftır. Kalabalık bir sokağın fotoğrafı olmakla birlikte çekim süresi 10 dakikadan fazla olduğundan, trafiğin akışı fotoğrafta görünmek için fazla hızlı kalmıştır. Tek istisna, ayakkabılarını fotoğrafta görünecek kadar uzun süre cilalatan sol alt köşedeki adamdır.
Bana sık sık sorulan soruların başında ‘’Bu fotoğrafı nerede çektiniz’’ ve bende yanıtlıyorum sizin bildiğiniz yerlerde, ‘’iyi bir makinanız olmalı’’ çekinmeden söylüyorum ‘’sizinkinin aynısı’’ fotoğraf aslında deklanşöre basmanın biraz daha ötesindedir, fotoğraf sanatçının iç dünyası ve kurguları veya bir kadrajı nasıl gördüğüdür.
Yaratıcısına bağlı olmayan iş yoktur, Her makine (özel çekim ve profesyonel olanlar hariç) biri birine yakın işler çıkarır, şahsen tanıdığım birçok yerel gazetecinin kullandığı makine cepte taşınan modelden olanlardır, oysa aynı konu karşısında aynı makine, fotoğrafı çekene bağlı olarak değişik sonuçlar verecektir, ayrıca digital fotoğraf makinası ile çekilen fotoğraflardaki, amatörler tarafından yapılan hataların telafisi daha kolay hale geldi.
Fakat bu konuyu seviyorum birazda uğraşacağım, iyi fotoğrafçı olacağım derseniz günümüzdeki imkanları iyi kullanmanız gerekecek yani digital fotoğraf teknolojisi.
Digital fotoğraf teknolojisi bilindiğinin aksine daha da fazla fotoğraf bilgisinin olmasını gerektiriyor, şimdi gerçi pek kullanılıyor olmamasına rağmen Analog fotoğraf çekimleri için bilinen her şeye ilaveten kullandığınız makinayı tanıma, digital fotoğrafa özgü bilgi ve kavramlar, çekim teknikleri, birde bilgisayarda fotoğrafları doğru şekilde işlemeyi bilmeliyiz. Bunun için, size başlıktaki gibi Fotoğraf ve Fotoğrafçılık Nedir söyleminin sırlarının hiçte zor olmadığını kısaca şöyle sıralayabiliriz. Mekan zamanlaması, Işık, Makine ayarları, Portre çekmek için Portre sanatı, Kompozisyon, Flaş ve olmazsa olmazlardan Işığın doğru kullanımı vb. gibi, birazda tecrübe.